NIEUWS archief 2023

31-12-2023

ZING MEE IN DIE SCHÖPFUNG!

Op 10 december jl. gaf Zang Edam de aftrap voor de viering van het 140-jarig bestaan met een bijzonder succesvol concert in de RK Nicolaaskerk. Voor een volledig uitverkochte kerk werden drie Coronation Anthems van Händel en het Gloria van Vivaldi uitgevoerd. Een aantal belangstellenden moest zelfs teleurgesteld naar huis, omdat er geen plaats meer was.

Meteen na dit prachtige concert is het koor begonnen aan de repetities voor het grote jubileumconcert op 8 juni. Voor die zaterdagavond wordt Die Schöpfung van Joseph Haydn ingestudeerd. Ook dit belooft een prachtig concert te worden, deze keer in de Grote Kerk.

En het goede nieuws voor geïnteresseerde zangers is: Zang Edam heeft plaats voor nieuwe leden in alle stemgroepen. Uiteraard is het begin van de repetitieperiode het ideale moment om in te stappen, ook als je het stuk al eens eerder gezongen hebt. Op de home-pagina van deze site vind je een knop voor meer informatie over het lidmaatschap en onderaan deze pagina staan de contactgegevens voor als je je meteen wilt opgeven. Wees welkom bij Zang Edam!

18-10-2023

Nieuws oktober 2023

FEESTELIJK WINTERCONCERT

 

Zang Edam viert dit jaar het 140-jarig bestaan. Dat vraagt om feestelijke muziek. Op 10 december organiseren we een middagconcert in de Nicolaaskerk aan de Voorhaven 124. Voor dit concert hebben we twee juichende koorwerken op het programma gezet. De begeleiding wordt deze keer verzorgd door het Swes Barokorkest en de bekende organist Wim Voogd zal een orgelsolo verzorgen.

 

De middag begint met drie van de vier Coronation Anthems van Georg Friedrich Händel. Het eerste deel hiervan was dit jaar weer te horen bij de kroning van koning Charles. Als intermezzo klinkt het Orgelconcert in g kl.t. van Händel en het concert wordt afgesloten met het populaire Gloria van Vivaldi. Gegarandeerd dat u in vrolijke stemming de kerk weer verlaat.

 

Vanaf half november zijn kaarten à €15 verkrijgbaar via deze site of bij de VVV Edam. (geplaatst 18 oktober 2023)

21-08-2023

ZANG EDAM ZINGT TIJDENS VREDESDIENST

 

Op zondag 17 september zal Zang Edam een viertal delen van The Armed Man – a Mass for Peace uitvoeren tijdens de Vredesdienst in de Grote Kerk van Edam.

Al meer dan 50 jaar wordt in september een landelijke Vredesweek georganiseerd. De interkerkelijke vredesorganisatie Pax is de drijvende kracht daarachter. Dit jaar wordt de Vredesweek gehouden van 16 t/m 24 september. Na de succesvolle uitvoering van The Armed Man op 14 mei heeft de Raad van Kerken Edam-Volendam Zang Edam gevraagd om enkele delen daaruit te herhalen tijdens de Vredesdienst. Natuurlijk geven wij graag gehoor aan dat verzoek. Het wordt een gereduceerde uitvoering zonder solisten en orkest, maar met pianobegeleiding.

De dienst op 17 september begint om 10.00 uur.

Verdere informatie hierover is te vinden in de plaatselijke pers.

(geplaatst op 21 augustus 2023)

 

22-05-2023

HET VOLGENDE CONCERT IN VOORBEREIDING

De uitvoering van The Armed Man – a Mass for Peace kan zonder overdrijving een groot succes genoemd worden. Veel bezoekers waren zelfs tot tranen geroerd en koor, orkest, dirigent en solisten werden met complimenten overladen. Uiteraard is dat wat een koor als Zang Edam graag wil bereiken, en dan nemen we maar op de koop toe dat het aantal bezoekers uiteindelijk wat tegenviel. Helaas hebben momenteel vrijwel alle culturele organisaties met dat fenomeen te kampen.

Zoals we al 140 jaar gewend zijn gaan we niet op onze lauweren rusten: de dag na het concert zijn alweer nieuwe partituren uitgedeeld. Voor 10 december a.s. staat het volgende concert op het programma met bijzonder feestelijke muziek: de Coronation Anthems van G.F. Händel en het Gloria van A. Vivaldi. Dit concert zal plaatsvinden in de Nicolaaskerk aan de Voorhaven.

Het begin van een repetitieproces is natuurlijk het ideale moment om in te stappen. Wie graag zingt en van klassieke muziek houdt, kan bij Zang Edam zijn of haar hart ophalen. Bovendien word je dan lid van een gezellig koor met leden uit de wijde omgeving. Ook wie eerst eens de kat uit de boom wil kijken is op maandagavond vanaf 20.00 uur van harte welkom in de Grote Kerk om een repetitie mee te maken. Dan is het wel aan te raden om je van te voren even aan te melden bij het secretariaat: 0299-372330. (Geplaatst 22 mei 2023)

07-05-2023

THE ARMED MAN

Een bijzonder concert, dat wordt het in verschillende opzichten. Niet alleen wijdt Zang Edam, deze keer een heel concert aan het werk van een nog levende componist, ook uitzonderlijk is dat dit concert in het voorjaar in de Grote Kerk plaatsvindt, in plaats van in de winter zoals doorgaans.

Maar er is meer bijzonders aan. Zo zit er een onmiskenbaar actueel tintje aan dit concert. Kort na de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is het thema van dit concert het streven naar vrede. Dat is extra actueel nu er nog geen twee dagreizen hiervandaan een gruwelijke oorlog woedt en wij ook in Edam en Volendam mensen herbergen die daarvoor op de vlucht hebben moeten slaan.

En daarmee zijn de bijzondere kanten niet uitgeput. De componist, Karl Jenkins, zoekt de weg naar vrede ook in het streven naar begrip en samenwerking tussen verschillende religies. Dat komt onder andere tot uiting in de deelname aan dit concert van de Amsterdamse muezzin Feyzullah Alim Er, die de islamitische Oproep tot Gebed zal vertolken. De overige solodelen worden gezongen door de mezzosopraan Lucie Tromp, die al eerder aan concerten van Zang Edam heeft meegewerkt.

Het resultaat is een emotioneel aangrijpende compositie. En dat heeft er ook weer toe geleid dat zich voor dit project relatief veel projectdeelnemers hebben aangemeld. De meesten van hen hebben dit stuk eerder gezongen en wilden dat graag herhalen. We denken dan ook dat de bezoekers van dit concert op 14 mei hier nog lang over zullen napraten. (Geplaatst 7 mei 2023)

22-01-2023

TWEE OPEN REPETITIES

Op de maandagavonden 23 en 30 januari organiseert Zang Edam twee open repetities voor iedereen die van klassieke muziek houdt.

Meteen na het succesvolle concert van 11 december  is het koor begonnen aan de voorbereidingen voor het volgende concert. Op 14 mei staat in de Grote Kerk van Edam een recent, maar nu al populair werk op het programma: The Armed Man – a mass for peace van Karl Jenkins. Hierin worden teksten uit verschillende religieuze en literaire tradities gecombineerd tot een universeel pleidooi voor vrede. Jenkins heeft dit vorm gegeven in een indrukwekkende compositie die is opgebouwd rond delen uit de traditionele katholieke mis.

Zangers uit Edam-Volendam en wijde omgeving worden van harte uitgenodigd om Zang Edam te komen versterken, hetzij alleen voor dit project, hetzij voor langere tijd. Iedere belangstellende kan nu kennis maken met het koor tijdens de twee open repetities op 23 en 30 januari. Opgeven voor een of beide open repetities kan via het mailadres van het secretariaat: evaleeuwenberg@gmail.com. (geplaatst januari 2023)

04-01-2023

HET VOORJAARSPROJECT IS VAN START

 

De Grote Kerk was goed gevuld op zondagmiddag 11 december. Het publiek heeft met volle teugen genoten van het kerstconcert van Zang Edam met als hoogtepunt twee delen uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.

Een week later is het koor alweer begonnen met de repetities voor het volgende project. Op 14 mei gaat Zang Edam een hedendaags werk uitvoeren van de Welshe componist Karl Jenkins: The armed man – a mass for peace. Ook dit concert zal worden uitgevoerd in de Grote Kerk van Edam.

Voor wie graag meezingt in een groot koor dat zich toelegt op klassieke muziek is dit dus het ideale moment om in te stappen. Ook wie eerst een avond de sfeer wil komen proeven is van harte welkom bij onze repetitie op maandagavond in de lutherse kerk De Swaen aan de Voorhaven. Neem dan wel eerst even contact op met het secretariaat: Eva Leeuwenberg, 0299-372330. (geplaatst december 2022)