NIEUWS

29-04-2024

JUBILEUMCONCERT OP 8 JUNI

Iets meer dan 140 jaar geleden besloten een aantal Edammers om hun muzikale talenten te gaan ontplooien in een “Gemengde Zangvereniging”. Sindsdien is Zang Edam, zoals het koor in de wandeling is gaan heten, uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving.

Een 140-jarig jubileum moet natuurlijk gevierd worden en Haydns oratorium Die Schöpfung is door zijn feestelijke karakter daarvoor bij uitstek geschikt. De uitvoering hiervan vindt plaats op zaterdagavond 8 juni, het concert begint dan om 20.00 uur.

 

De creatieve geest van Haydn heeft het Bijbelse scheppingsverhaal op monumentale wijze vorm gegeven in een groots, meeslepend oratorium dat tegelijk een lofzang is op het leven. Geïnspireerd door de oratoria van Händel heeft Haydn een al bestaand Engelstalig libretto onder handen genomen. Zijn vriend en beschermheer Van Swieten maakte daar een Duitse tekst van. Vanaf de eerste uitvoering kon dit oratorium rekenen op grote bijval van het publiek. Tot op de dag van vandaag behoort Die Schöpfung tot de meest uitgevoerde koorwerken.

 

Behalve Zang Edam zelf staan op 8 juni een aantal oude bekenden op het podium. Het NASKA heeft al meerdere keren het koor met groot succes begeleid. Maar ook de solisten Merel van Geest (sopraan), Sebastian Brouwer (tenor) en Pierre Mak (bas) zijn inmiddels vertrouwde namen voor Edam. Uiteraard staat dirigent Benjamin Bakker weer garant voor de subtiele onderlinge afstemming.

 

Kaarten à €30 zijn verkrijgbaar via deze website en bij de VVV Edam Jongeren tot en met 18 jaar betalen slechts €20. Bij aanvang van het concert op 8 juni zullen nog kaarten verkrijgbaar zijn à €32,50.