NIEUWS archief 2020

14-11-2020

Nieuws november 2020

 

GEEN KERSTCONCERT

 Helaas is het door de nog altijd heersende covid19-pandemie onmogelijk geworden om dit jaar een kerstconcert te organiseren.

Nadat Zang Edam in augustus begonnen was met repetities onder veilige omstandigheden, heeft het bestuur in oktober moeten besluiten om daar toch weer een punt achter te zetten. De sterk oplopende besmettingscijfers in de gemeente Edam-Volendam in combinatie met de relatief hoge gemiddelde leeftijd van de koorleden maakten dat het niet meer verantwoord was om als koor bij elkaar te komen. Sindsdien is Zang Edam weer overgestapt op digitale repetities via Zoom.

Op die manier is het echter niet mogelijk om een concert van voldoende kwaliteit voor te bereiden, nog afgezien van de vraag of het in december mogelijk zou zijn om het voltallige koor met publiek in één ruimte bij elkaar te brengen. Ondanks alles wil Zang Edam echter graag naar een resultaat toewerken dat ook aan de trouwe concertbezoekers gepresenteerd kan worden. Daarom gaan we in december een “virtueel koor” samenstellen: in kleine groepjes van telkens drie of vier zangers worden een aantal Engelse kerstcarols opgenomen. Die opnamen worden samengevoegd en vervolgens tijdens de kerstdagen als muzikaal kerstcadeau per e-mail toegestuurd aan alle vaste contacten van het koor.

Zodra het mogelijk en verantwoord is gaat Zang Edam natuurlijk weer werken aan een nieuw concert. Hopelijk kunnen we dat in het voorjaar van 2021 organiseren. De laatste berichten over de ontwikkeling van een covid19-vaccin stemmen in ieder geval optimistisch.

 

VEILIG ZINGEN BIJ ZANG EDAM

De normale repetities op maandagavond zijn eindelijk weer van start gegaan. Al vele jaren repeteren we tijdens de zomermaanden in de Grote Kerk van Edam en dat heeft nu een extra voordeel. De kerk biedt namelijk genoeg plaats om een koor van meer dan vijftig leden zonder veel moeite zo op te stellen dat er anderhalve meter ruimte tussen alle zangers blijft. Bovendien is de kerk, mede door zijn ouderdom, gezegend met een soort natuurlijke ventilatie die nu bijzonder goed van pas komt. Zodoende is het voor Zang Edam mogelijk om ook nu op een veilige manier samen te zingen. Na een gedwongen pauze van ruim vijf maanden was de eerste repetitie van het nieuwe seizoen dan ook een klein feestje voor alle zangers.

Het concert van 12 december zal helaas anders vormgegeven moeten worden dan onze trouwe bezoekers gewend zijn. De veiligheidsvoorschriften in verband met corona maken een groot concert onmogelijk. Zang Edam werkt daarom nu aan een kort concert in kerstsfeer rond het thema “Licht in de duisternis". Dit zal deels a capella en deels met begeleiding van hoogstens een paar instrumenten worden uitgevoerd. Op het programma staat onder andere muziek van Morten Lauridsen en Ole Gjeilo.

Wie zich aangetrokken voelt door deze muziek en graag op een veilige manier wil zingen, is van harte welkom als lid van Zang Edam. Elders op deze site staan de voorwaarden voor lidmaatschap en contactgegevens. Samen kunnen we de klassieke muziektraditie levend houden.

08-07-2020

Zang Edam zingt weer

ZANG EDAM ZINGT WEER

Op maandag 29 juni hebben leden van Zang Edam voor het eerst weer gezamenlijk gerepeteerd na een noodgedwongen onderbreking van 15 weken. In die periode heeft het koor zich moeten behelpen met de beperkte mogelijkheden van Zoom-repetities. Het geplande voorjaarsconcert met Franse koormuziek is daardoor ook komen te vervallen. Hopelijk kan dat programma volgend jaar alsnog worden uitgevoerd.

Vanaf 17 augustus gaat Zang Edam zich met hernieuwde energie richten op het kerstconcert van 12 december in de Grote Kerk. Ook dat gaat er echter anders uitzien dan gepland. Met de voorlopig noodzakelijke anderhalve meter afstand tussen koorleden, solisten en orkestmusici blijft er geen ruimte over voor publiek bij een uitvoering van het Weihnachtsoratorium. Daarom zijn we nu bezig een kerstprogramma samen te stellen dat met een veel kleinere begeleiding kan worden uitgevoerd. Zodra de details daarvan bekend zijn, zullen die op deze site en in de plaatselijke pers bekend gemaakt worden.

Uiteraard zijn we dankbaar dat onze vaste donateurs en sponsoren hun steun voor Zang Edam gewoon voortzetten. Als u ook overweegt om de klassieke muziekcultuur in Edam financieel te ondersteunen in deze bijzonder lastige tijd, neem dan contact op met Edith Riemersma via secretaris@zangedam.nl.